Neste Oil versus Loopia – resultat


Neste Oil -infoa Lauttasaaren sillalla 23.8.2010
Neste Oil -infoa Lauttasaaren sillalla 23.8.2010 (Photo credit: Greenpeace Finland)

Greenpeace och Neste Oil är oense om miljödiselns miljöpåverkan, så Neste stämde webbhotellet Loopia för medhjälp till upphovsrättsintrång.

Men vad hände sedan? Stämningen lämnades till Västmanlands Tingsrätt 15 maj 2012. Loopia bad om anstånd till juni och Neste hade ingen erinran mot att Loopia skulle få anstånd. 8e juni tingsrätten får kännedom att det förekommer förlikningsförhandlingar. 15e juni Neste återkallar stämningen i sin helhet. 19e juni ärendet avskrivs.

Neste var fullkomligt nöjd med Loopia stängde ner sidan, så IPRED användes precis som jag ursprungligen nämnde som en munkavel för mellanhänder.

Binero tog hand om Greenpeace hemsida, som nu var omgjord till att ännu tydligare visa på att det var en parodi på Neste Oils årsrapport. Neste Oils chefsjurist lovade i finsk IT-press att man inte skulle fortsätta försöka få sidan stängd eftersom sidan nu inte längre kunde misstas för att komma från Neste Oil.

Löften från Neste Oil är dock knappast värda papperet de skrivs på eller tidningen som de citeras i. Det kan låta hårt att jag skriver det, men faktum är att Neste Oil efter det har påbörjat ett nytt fall där de försöker få bort domänen (och därmed hemsidan) nestespoilreturns.com.

Även om de inte går på mellanhanden och webbhotellet Binero, går de därmed på en annan mellanhand nämligen ombudet som domänen är registrerad genom. Utslag från WIPO beräknas komma om några veckor.


2 svar till “Neste Oil versus Loopia – resultat”

    • Det var IPRED som öppnade upp för att gå på mellanhandens ansvar utan att gå på huvudansvaret (man kan dömas för medhjälp utan att något upphovsrättsbrott ens har hamnat i domstol) till exempel. Det infördes också ”i kommersiell skala” som innebär större ansvar för just internetleverantörer (som även när de är ideella naturligtvis drivs i kommersiell skala) än enskilda hemsidesägare med ett fåtal besökare per dag.