Nobels fredspris till Julian Assange


wikilieaks

”According to Nobel’s will, the Peace Prize is to go to whoever ”shall have done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace congresses”. The prize includes a medal, a personal diploma, and a large sum of prize money (currently 10 million Swedish crowns).” – nobelpeaceprize.org

Barak Obama är 2009 års vinnare av Nobels fredspris ”… for his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples.”. Även om utdelningen av priset sker på årsdagen av Alfred Nobels dödsdag 10e december annonseras antalet nominerade i början av året. Det innebär att USAs president blev nominerad mycket tidigt under sin presidentperiod. När jag granskar vad president Obama gjort hitintills när det gäller samarbete mellan nationer, reducering av egna (eller andras) arméer och genomförande av fredskonferanser undrar jag vad det fanns för verklig bakgrund till att han blev utvald av The Norwegian Nobel Committee. Det finns flera tveksamma nobelpristagare.

Om man jämför med det arbete Julian Assange gör för att föra fram sanningen, även om det är något kontroversiellt särskilt för de stater vars representanter får nominera personer, inser man att det om något kan innebära att krig avbryts och arméer nedrustas. Sanning gör ont, men det bidrar till en mer verklighetsbaserad uppfattning på vad som händer. Om inte Julian Assanges organisation Wikileaks hade släppt Collateral Damage, hade då den informationen kommit till allmänhetens kännedom? Någonsin? Hade USA fortsatt skylla på terrorister?

Julian Assange lever under indirekta hot från USAs säkerhetsstyrkor, och ett direkt uttalande från Obamas regering är att informationen som publicerats är ett hot mot de trupper som är på aktivt uppdrag utomlands. Enligt min mening är redan de trupperna under kraftigt hot från omgivningen och den publicerade informationen är för gammal för att vara mer än ett allmänt hot. Det behövs fortfarande aktuell information för att skapa ett ökat hot mot enskilda namngivna soldater, och det innebär i princip en lokal informationsläcka eller med andra ord att någon på insidan berättar om aktuella planer och truppförflyttningar. Och om det finns har omgivningen redan tillgång till stor del av den publicerade informationen ändå. Sanningen gör ont, men mest ont gör sanningen för de godtrogna som tidigare blivit förda bakom ljuset.

”Vi har en process inom Wikileaks för att minimera skada. Vårt mål är transparens men vi sätter inte målet före medlen. Ingen har heller någonsin kommit till fysisk skada som en följd av materialet vi har publicerat.” Assange om att publiceringen sätter liv på spel.

I arbetet för freden bör man belöna de som arbetar för att leta fram och föra fram sanningen. Det är inte alltid sanningen kan förbättra samarbetet mellan nationer, men det innebär ofta att det blir svårare att sopa brott under mattan av bekvämlighetsskäl. Jag anser också att det är är en viktig del i informationssamhället att belöna öppna handlingar och hänga ut cover-ups så att de ansvariga ska stå där med skammen.

Jag tycker att Julian Assange borde få Nobels fredspris. Helst i år, men eftersom nomineringstiden redan gått ut blir det förhoppningsvis till 2011.

Intressant?


13 svar till “Nobels fredspris till Julian Assange”

 1. @Björn Odlund: ”Obama fick priset ”for not being George Bush”.”

  Samt, hävdar jag, för sin något högre pigmentdensitet. Kombinationen av ”äntligen någon som tar vid där Martin Luther King J:r slutade” samt ”någon annan än Dubya” tror jag smäller högre än bara det senare. Jag menar, t.o.m. Disneykoncernen insåg att det var dags att släppa sargen och låta en färgad agera animerad huvudrollsinnehavare:

  Prinsessan och Grodan

  Cerf och Berners-Lee är för övrigt grymt bra kandidater till Nobels fredspris!

  @Viktualiebrodern: *asg* Jag hoppas du får rätt! 🙂

 2. […] pirater? Den gryende framtid är vems? Framtiden börjar få upp farten Inte leva in en polisstat Nobels fredspris till Julian Assange 2022 – Piratpartiet utvecklade min chans Kultur, klart jag har Piratpartiet i ett nötskal […]

 3. Putin tyckte detsamma.
  Nobelpris till Assange: Jag är benägen att hålla med, då på grund av att vi dom stora massorna undanhålls allltförmycket av vad som sker, samt att katalogisering av medborgare blir till ett statligt begrepp för makthavare utan folkets samtycke.

  Vi måste få fram vad som sker i dunkellsonerna för att ge ett medgivande eller rentav förkasta skeendet.

  Hälsningar
  Jan