Nyttigheter i en sammanfattning


Jag hade tänkt skriva om att en 16åring åtalas för sex med 14åringar. Brottsrubriceringen är sexuellt utnyttjande av barn men den anklagade medger omständigheterna men nekar till brott. Dock skriver Johanna Sjödin om fallet så bra att jag helt enkelt låter bli.

”Det råder inga tvivel om att en lag som är formulerad på den nuvarandes vis ger utrymme för att döma personer som inte utsatt någon för en oönskad sexuell handling. Somliga har menat att det givetvis inte kommer att hända eftersom att lagen finns till för att skydda unga och naturligvis är man inte intresserade av att skydda unga från deras orättfärdigade sexuella lust. Eller?” – Johanna Sjödin

Jag noterade istället att Regeringen föreslagit att alkolås ska bli ett utdömt straff, som alternativ till att dra in körkortet för den som har dömts för rattfylla. Jag tycker att det är intressant att man inte ger ut ett körkort som säger att man enbart får köra bil med alkolås. Det borde vara enklare att kontrollera än att man inte kör ”fel” bil. Vi vet ju från andra sammanhang, exempelvis fortkörningsdomar, att man inte behöver vara ägare till en bil för att köra den.

Aftonbladet gör dessutom reklam för en 8-dagars nudistresa med kryssningsfartyg i Kroatien. Vore helt fantastiskt upplevelse med härlig miljö och kultur, samt slippa bikinilinje (nej jag kommer inte på vad det heter på killar). Och framförallt avslappnade människor.

Apropå solsemester, senaste när det gäller tävlingen om att använda minst energi är Ramböllhuset i Malmö som lyckas hålla sig till 40% av vad Boverket kräver för att uppfylla ”Green Building”. Kanske något att kombinera med Mobila hem och kanske företags-elbil?


3 svar till “Nyttigheter i en sammanfattning”

  1. Rör vi oss mot en amerikaniserad straffrätt, där man kan bli dömd till mer eller mindre allt möjligt efter domstolens behag, såsom förbud mot att använda en dator de närmaste fem åren eller påbud att gå en kurs i gott uppförande?

    Om alkolåset får rykte om sig att vara ett straff för begångna gärningar, hur populärt kommer det då bli i längden att sätta sig i en tjänstebil hos ett företag med alkolås som policy? Det är ju liksom ingen som frivilligt och i rent förebyggande syfte bär fotboja, skriver in sig på en anstalt för sluten psykiatrisk ungdomsvård eller betalar 20 dagsböter.

    Vad blir nästa straffpåfund, påbud att ha en mobiltelefon med sig överallt?

  2. Om alkolåset får rykte om sig att vara ett straff för begångna gärningar, hur populärt kommer det då bli i längden att sätta sig i en tjänstebil hos ett företag med alkolås som policy? Det är ju liksom ingen som frivilligt och i rent förebyggande syfte bär fotboja, skriver in sig på en anstalt för sluten psykiatrisk ungdomsvård eller betalar 20 dagsböter.