Oscar Swartz om Afghanistan, FRA och Piratpartiet


Oscar Swartz
Oscar Swartz

Albert föreslog att jag skulle skriva om Oscar Swartz inlägg gällande en möjlig utveckling av Piratpartiets ideologi. Oscar Swartz är en debattör som kombinerar både kraft och saklighet i sina texter. Dessutom har han, precis som jag många år senare, dragit igång en Internetleverantör som ställer sig på sina kunders sida. Jag tackar för förslaget att få belysa en av hans sakfrågor.

Oscar Swartz skriver bland annat:

Den sittande regeringen driver en säkerhetspolitik som kan sammanfattas:

 • Avveckla Sveriges militära försvar nästan helt.
 • Skicka de små resurser vi har kvar till fjärran länder när det passar andra makter
 • Gör istället Sverige till en internationell knutpunkt för avlyssning av nätet
 • Skicka informationen till USA

Piratpartiet är ett fokusparti med kärnfrågor som täcker in väldigt många områden. Det innebär att vårt nytänkande ibland berör vitt skilda områden. Till skillnad från traditionell riksdagspolitik tittar vi också på orsaker och konsekvenser av beslut. Oscar Swartz belyser mycket bra hur en internationell försvarspolitisk åtgärd kan orsaka att du och din granne blir avlyssnad. Det innebär inte att Piratpartiet automatiskt ska ta upp frågan om Sveriges trupper i Afghanistan, men man ska inte heller vara rädd att diskutera ämnet utifrån våra kärnfrågor.

 • Är det värt att försvara ett barn och riskera sin egen hälsa?
  Att tyst acceptera är det som orsakar mest skada på samhället.
 • Är det värt att försvara yttrandefriheten?
  Möjligheten att kunna säga det man tycker är en grundläggande rättighet. Generell övervakning innebär att den rättigheten begränsas.
 • Är det värt att försvara freden?
  Att hjälpa oliktänkande att lösa problem utan våld är att hjälpa samhället utvecklas.
 • Är det värt att hjälpa ett land att föra ett krig i ett annat land och därmed riskera att våldet kommer till vårt land?
  Vad hände med Sveriges neutralitet…

Vad säger ditt hjärta?


4 svar till “Oscar Swartz om Afghanistan, FRA och Piratpartiet”

 1. Right. För det första är Afganistan inte riktigt en Piratfråga. Den är redan avgjord åt oss. Vi deltar inte i det invasionskrig USA förklarade 2001. Vad vi gör är att rensa upp efteråt. Ja, det finns rebeller i landet. Kommer landet bli värre om vi drar oss ut? Ja.

  Alltså är det en fråga om mänskliga rättigheter. Kan vi som nation stå och se på när andra människor lider? Eller är vår personliga integritet och rätt till privatliv bara reserverade för oss själva och Iranier?

  Vi har gett oss in i Afganistan. Vi borde inte lämna förrens jobbet är klart.

  Vidare ställs frågan ”vad hände med Sveriges neutralitet”. Inget land är fullständigt neutralt. Sverige är det bevisligen inte. Vi må varit det mest socialistiska landet utanför Järnridån, men vi var inte neutrala. I händelse av krig var det uppenbart vilken strategisk resurs vi var – och den kontrollerades av USA. Sovjet log mot oss som man gör när man vet att någon ljuger varje gång i upprepade vår neutralitet.