Övervakning – i vilket syfte?


Stoppa övervakningen
Poster till FRA Demonstration 2008

Igår hämtade polisen Mikael Nordfeldths datorer. Enligt uppgift var det samtliga datorer som var igång som hämtades, inklusive en laptop, medan avstängda datorer lämnades kvar. Orsaken var inte att Mikael Nordfeldth själv var misstänkt utan det hade gått mycket trafik till en enskild IP-adress som så vitt jag förstår heller inte varit del i något brottsmisstänkt.

Igår skrev också Bruce Schneider om Google vs Kina med en specifikt intressant kommentar som passar till FRA-debatten.

Seems that the Chinese got in through back doors installed to facilitate government eavesdropping, which I even talked about in my essay on eavesdropping.

En bra sammanfattning av problematiken är följande.

Det här är ett utmärkt exempel på varför det är oerhört farligt att samla, eller ens förbereda för möjligheten att samla, känslig information! Det finns ett otal exempel på att information läcker, att system och lagar skapade för samhällets bästa missbrukas och att personer och organisationer som inte var tänkta att få tillgång till data och informationskanaler ändå får det. I och med FRA-lagen byggs det nu knutpunkter på Internet som kan spåra och sammanställa information och oavsett hur välmenande orsakerna är, oavsett hur noggrann svenska staten är med att garantera privatliv och integritet så finns alltid risken att en utomstående part på något sätt tar sig in i FRA:s system.

Den vanligaste kommentaren jag har hört som argument för att övervakning ska tillåtas är Om man inte gör något fuffens behöver man inte oroa sig. Men det förutsätter att de som sköter övervakningen följer lagar och regler, samt naturligtvis att de gör rätt tolkning gällande sammanhanget.


5 svar till “Övervakning – i vilket syfte?”

 1. Kan påpeka för förtydligandets skull angående MMN-o, att det han förhördes (eller förhörs, han har inte återkommit ännu) i dag var ett brott han nu var misstänkt för. Igår hördes han på egen begäran för att reda ut att trafiken mot ip-numret i fråga var till hans egen VPN-server. Helt vansinnigt är det dock, att kommunens IT-avdelning gör på det här viset istället för att som vanliga normala människor kontakta honom och reda ut eventuella dispyter.

 2. …och som en slutkläm icke att förglömma att FRA redan bevisligen bortom allt tvivel (de har ju tillochmed erkänt) redan brutit mot dessa förutsatta lagar och regler flera gånger.

  Det är därför dessa lagar och regler ändrades.

  Och på det ger de dessutom bort informationen till utländsk tredjepart vi inte har möjlighet att reglera alls.

  …vilken dessutom som en del i samarbetet med all sannolikhet bearbetar informationen på för oss inomlands olagligt/reglerat sätt och byter tillbaka slutresultaten mot ännu mer färsk obehandlad information.

  Så i slutändan existerar i praktiken ingen reglering alls av datat från FRAs massavlyssning, varken inomlands eller utomlands.

  Definitivt inga godtagbara fungerande garantier i alla fall måste även de som anser ovanstående vara foliehattsstoff.

  Fast nu predikar jag för kören.

 3. Nää du, här har du fel. Vi är oskyldiga.

  Makten och härligheten kommer aldrig att berusa och korrumpera mitt omdöme, för jag är en sådan perfekt genomärlig och genomhederlig människa så det skulle aldrig gå.

  Lita på mig, jag kommer aldrig frestas av något/någon, för jag har redan allt.
  Och jag vet att alla mina kompisar har samma höga moral som jag.

  Var snäll nu, och gå tillbaka till fårskocken och titta på det nya avsnitten av Let’s Dance och en En orangutangs dagbok.

  Din Vän
  /Herr Makthavare