Patent hindrar Nintendo Wii att läsa DVD och Blueray


”The reason for that is that we feel that enough people already have devices that are capable of playing DVDs and Blu-ray, such that it didn’t warrant the cost involved to build that functionality into the Wii U console because of the patents related to those technologies.” – Nintendo president Satoru Iwata

Det är väldigt lätt att fokusera på den första delen av uttalandet, att alla som är intresserade av Nintendo Wii U redan har andra apparater som kan spela upp DVD- och BlueRay-diskar, men jag anser att det är principmässigt fel att utgå från det. Jag ser hellre att man har ett globalt miljötänk där man försöker minska antalet produkter som den enskilda konsumenten behöver för att kunna hantera sin vardag. Varför ska man utgå ifrån att alla är prylgalningar, när det knappast är särskilt miljöekonomiskt?

Är det verkligen rätt att patent ska vara ett hinder för att minska energianvändandet? I längden blir det ju faktiskt ett sådant ställningstagande. Om jag har två apparater, som jag omväxlande använder och alltså låter stå i standby, blir den principmässiga energiförbrukningen högre än om jag hade en konsoll som utan ökad energianvändning klarade av flera uppgifter.

Är det verkligen rätt att patent ska öka på behovet med fler prylar och mer kabeltrassel bakom TVn? Kabeltrassel förekommer i de flesta av våra hem, och ofta kräver det rätt kreativa lösningar för att komma undan råttbon. Det brukar sluta med att man möblerar kring TVn, utifrån var prylarna får plats.

Jag har tidigare skrivit om miljöbilars patentberoende och hur särskilt elbilar hindrats av patent, att patent hindrar samhällsutveckling samt också tidigare om MAKEs lista över öppen hårdvara.

Pingat på Intressant.


2 svar till “Patent hindrar Nintendo Wii att läsa DVD och Blueray”

  1. Själv avskyr jag teknologin med plastbitar, tycker den är hemskt klumpig och borde vara överspelad vid det här laget. All teknologi som tar avstånd från plastbitar som media kan i längden bara vara av godo! Att använda internet eller återanvändningsbart media (USB-sticka, drive, SD-kort osv) måste ju vara mycket mer miljövänligt än att hålla kvar vid 1900-talsteknologin CD/DVD med efterföljare. Plus att det är opraktiskt att behöva gå och byta en fysisk komponent i sin spelare(konsoll varje gång man vill göra något nytt, idag, 2011…

    • Ahhh, jag håller principmässigt med dig om att man bör gå ifrån plastmedia. I det här fallet handlar det inte om att Wii-U saknar plast-media utan att den har plast-media men inte stödjer de format som är allmänt accepterade för lagring.
      De allmänt accepterade formaten DVD och BlueRay är nämligen patentskyddade med krav på ersättning för användning.