Piratpartiet – Bättre på INFORMATIONSPOLITIK än alla andra partier!


Vi i Piratpartiet slänger oss gärna med nymoderna ord som informationssamhället och kunskapssamhället, som för oss är mycket självklara men andra partier har lite svårt för. Ett sammanfattande begrepp för de olika samhällena är just informationspolitik som naturligtvis utgår från det klassiska humanismen, men som appliceras på hela samhället där vi även räknar in Internet.

Många ungdomsförbund har redan insett vad informationspolitik innebär, och exempelvis Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Hanna Wagenius skriver väldigt bra om principerna hon anser måste ingå i informationspolitiken eller debatten kring den framtida informationspolitiken. ”För det första handlar det om att lagstiftaren måste återupprätta och därefter upprätthålla respekten för medborgarnas personliga integritet. Utan den grunden kommer informationspolitiken aldrig att kunna vara acceptabel.”

”Problemet är att det egentligen bara finns ett parti som driver de frågorna just nu – och det är inte mitt. Om integriteten ska gå säker krävs det att fler partier inser hur grundläggande den är, att man inte kan kompromissa bort den. Jag anser att Centerpartiet skulle tjäna mycket på att återgå till den politik vi faktiskt drev 2006 och kommer göra mitt bästa för att det också är vad som kommer att hända. Hur som helst kan vi aldrig få för många integritetsvurmande partier.”

informationspolitiken handlar om grundläggande yttrande- och informationsfrihet utan något undantag. Det handlar om att man inte kan använda censur för att öka kunskapsnivån, eller övervakning för att öka motivationen att skapa. Rätt självklara saker egentligen, eller hur?

Det handlar om FRA-lagen eftersom den innebär att man inte vågar säga bomba riksdagen (eller något annat som kan anses fel) hur som helst. Naturligtvis har politikerna lovat att inga vanliga svenskar ska drabbas av den terroristeftersökande övervakningen, men i ärlighetens namn vem övervakar övervakarna? Och om det finns någon som övervakar övervakarna, vem övervakar de övervakarna? Hur stor är risken att någon råkar fastna i övervakningsfiltret, och vilken chans har den personen mot övervakningskarusellen?

Det handlar om Datalagringsdirektivet, där all kommunikation som görs via Internet, telefon, samt till och med rörelser där man har med sig en mobil ska lagras för att kunna användas om det sker något som helst intressant i närheten. Enligt vissa för att utesluta misstänkta, men Piratpartiet och andra hävdar att datalagring i sig själv är att misstänka alla invånare. Och de flesta inser att om man misstänkliggör människor blir individer brottslingar.

Det handlar om upphovsrätt, där äganderätten ställs mot kulturintresset. Det handlar om att blocklistor hindrar informationsflöde utan att lösa brott. Det handlar om Internet i sin mest rena form. Där deltagande är viktigare än kontroll.

Piratpartiet kan Informationspolitik. Och det är viktigt.

Pingat på Intressant.

Bloggar: Vänsterteknik, Gustav Nipe, Peter Andersson, SkivadLime, Anders Wengelin, Christian Engström, Max Andersson, Markus ”Lake” Berglund, Tokmoderaten, Oscar Swartz


2 svar till “Piratpartiet – Bättre på INFORMATIONSPOLITIK än alla andra partier!”

  1. Tack för länken!

    En liten fråga dock – hur valde du ut just DET inlägget att länka till? Var det ingressen om Piratpartiet Live? Eller var det något annat?

    Vi ses kanske i Almedalen framåt slutet på veckan? Jag dyker upp på onsdag kväll…

    • Tråkigt nog var det att titeln var just ”informationspolitik” som gjorde att jag valde just den bloggposten. Om du har en bättre postning om just informationspolitik uppdaterar jag gärna. Jag träffar dig gärna i slutet av veckan.