Piratpartiet – Datalagringen förklarad okonstitutionell i Tyskland


Följande är det pressmeddelande som Rick Falkvinge och Anna Troberg skickade ut tidigare idag.


”Idag deklarerade den tyska författningsdomstolen att den tyska implementationen av datalagringsdirektivet strider mot den tyska konstitutionen. Piratpartiet menar att den svenska regeringen nu måste ta sig samman och vägra införa direktivet i Sverige.

– Datalagringen innebär att alla våra mobiltelefoner blir statliga spårsändare, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Hur vi rör oss i vardagen, vem vi pratar med och vilka vi skickar mail till lagras i enorma databaser som kan användas för att kartlägga våra liv. Självklart är det grundlagsvidrigt att kränka rätten till ett privatliv på det sättet.

Den svenska alliansregeringen har förhalat implementationen av direktivet i flera år, utan att våga ta ställning mot datalagringen. Nyligen kom även de rödgröna partierna överens om att datalagringen måste införas i svensk lag. Piratpartiet är idag det enda partiet som menar att Sverige ska vägra införa datalagringen.

Den tyska författningsdomstolen, liksom tidigare den rumänska författningsdomstolen, menar att direktivet strider mot rätten till privat kommunikation. Domstolen säger även i sitt utslag att all lagrad data omedelbart ska raderas.

– Nu är det bara en fråga om politisk vilja att stoppa direktivet även i Sverige, säger Rick Falkvinge. Piratpartiet tänker kämpa mot det här direktivet tills alla möjligheter är uttömda, och den tyska författningsdomstolens utslag bekräftar att vi kan lyckas i den kampen, avslutar Rick Falkvinge.

Länkar och referenser:
Den tyska författningsdomstolens utslag:
http://www.bundesverfassungsgericht.de/pressemitteilungen/bvg10-011.html
Artikel om utslaget i Frankfurter Allgemeine:
http://www.faz.net/s/Rub594835B672714A1DB1A121534F010E1/Doc~EE7C259587FE84E7386196C3E7FECBC02~ATpl~Ecommon~Scontent.html
Den rödgröna överenskommelsen:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6587564.ab

Rick skriver att Domstol dödad datalagringen i Tyskland.


Också värt att notera: Christian Engström om ny läckt information om ACTA.

Intressant?


2 svar till “Piratpartiet – Datalagringen förklarad okonstitutionell i Tyskland”