Piratpartiet – en familjesituation


Swebus Express

Mitt under min transport från Hemsedal hem till Västerås började jag notera konstiga meddelanden och statusrapporter.

Ett visst specifikt antal personer är specialinbjudna till Stockholm för fotografering viskade några.
Piratpartiet krisar sa andra.
PP behöver inte UP framfördes av flera.
Ehh wtf? frågade sig många.

Men jag ska backa ett par steg innan jag återkommer till vår situation just nu.

 • Inom beteendevetenskapen är det självklart med en grundläggande önskan om grupptillhörighet. Önskan om grupptillhörighet är tillräckligt stark för att vi ska sammankoppla oss till vilken grupp som helst bara vi inte står utanför.
  I större grupper formas också mindre överlappande grupper, cirklar inom cirklar, för att vi hela tiden ska sträva efter en grupptillhörighet som vi trivs med. Vi vill höra hemma någonstans och inte vara utanför.
  Eftersom grupptillhörigheten är en grundläggande princip, och framförallt en omedveten process, är det också en känslomässig angreppspunkt.
 • Även när man utan avsikt skapar en gruppering, en klubb för inbördes beundran eller en utvald krets, kan de som inte väljs uppfatta det som ett tvingat utanförskap. Och den känslan blir starkare om de personerna tidigare har ansett sig själva tillhöra en grupp av särskilt utvalda eller nominerade.
 • Inom Piratpartiet har vi många duktiga tekniker. Allting vi använder och hanterar har vi byggt eller administrerar vi själva. Ofta är det samma person som utvecklar som använder det utvecklade samtidigt som de leder organisationen. Det är inget fel i det och vi ska vara glada att vi har både styrelse och ledning som förstår det tekniska. Det kan dock ibland hamna i en liten konstig jävsituation om man inte är försiktig.

  Om samma person som kontrollerar valet även är med och kandiderar samt framförallt sammanställer rapporter och föreslår åtgärder till ledning och styrelse är det en jävsituation.

  Inom traditionell föreningsformalia har man löst jävsituationen genom att

  • rösträknare inte sitter som mötesordförande
  • sekreteraren inte justerar sina egna dokument
  • medlemmar i valberedning kan själva inte kandidera
  • revisor granskar verksamheten samt arbetet som styrelsen och ledningen gör

  Det här är något som vi på sikt måste åtgärda.

 • Valet kan påverkas av sista-minuten-information, oavsett om informationen är sann eller inte, särskilt om det finns möjligheter att ändra lagda röster. Det gäller att lämna eventuella förberedelser till dess att ingen påverkan kan göras genom dessa förberedelser.
Grodorna kokar
Pirater – We a family

Marit Deldén skriver om Piratpartiet som en stor familj, med många olika grupperingar och roller, och jag håller i stort med henne om mycket är likt. Vi stöttar varandra, vi delar med oss av hemligheter, vi delar med oss av djupa tankar och mycket mer lättsinnigt, och vi bråkar med varandra.

Jag skulle säga att partiet är i en fas där väldigt många roller håller på att definiera sig. Det är synd att det sker just nu, men oavsett är det en mycket nyttig och viktig process som oundviklingen kommer göra Piratpartiet mer organiserat framöver. Rollerna kommer fortfarande till viss del flyttas runt, ansvaret kommer att kunna formuleras efter behov och svärmmentaliteten kommer naturligtvis att vara kvar.

Att piratpartiet krisar är i sig inget problem, då det ofta sker kriser inom stora organisationer. Att personer hoppar av sitt uppdrag är i sig ingen kris utan enbart ett ställningstagande precis som att kringå en orättvis lag.

Det finns alltid lösrykta kommentarer som kan tolkas på alla möjliga sätt, men det gäller att misstolka rätt. UP har bidragit till att Piratpartiet är där det är och utan UP skulle inte Piratpartiet ha samma möjligheter som partiet har med UP.

Valetiskt är det inte bra om ledningen eller styrelsen agerar innan valet är färdigt även om det enbart är några enstaka dagar kvar. Om det har hämtats ut en topp-lista nu bör man bortse från den även om den troligtvis är helt korrekt. När det gäller kandidatfotografering kan det vänta till dess resultatet är färdigt. Man kan vänta med att publicera resultatet även om vi normalt vill få ut all information så tidigt som möjligt. Oavsett spelar det inte längre någon roll då skadan redan har skett.

Det vi måste göra nu är att inte låta det inverka på våra egna sammansättningar av listor och glömma eventuell information som påverkar vad vi tycker. Om du inte har röstat är din röst fortfarande viktig trots allt. Det enda som kan skydda mot taktisk röstning är att så många som möjligt röstar.

Om du vet någon, några eller alla de utvalda kandidaterna så håll tyst om den informationen tills valet är över. Förvärra inte en familjemedlems misstag.

Gläds åt att ett visst antal av oss är speciellt utvalda. Krama om familjemedlemmarna istället för att gnälla. Om vi stöttar varandra kommer vi in i Riksdagen.


6 svar till “Piratpartiet – en familjesituation”

 1. Byt ut relevanta ord i nedanstående citat mot vad som passar i jävsituationen under TPB-rättegången och fundera än en gång på hur smart det är att tysta ner saker inom PP som går stick i stäv med vad PP står för.
  ”Om du vet någon, några eller alla de utvalda kandidaterna så håll tyst om den informationen tills valet är över. Förvärra inte en familjemedlems misstag.

  Gläds åt att ett visst antal av oss är speciellt utvalda. Krama om familjemedlemmarna istället för att gnälla. Om vi stöttar varandra kommer vi in i Riksdagen.”

  Jag är inte så lite trött på att PP pratar om öppenhet och demokrati och inte reder ut en så enkel sak som att inte låta kandidater (minst Anna+Rick då de sagt detta i ett massmail) titta på valresultat innan valet är slut.

  Anna+Rick borde delegerat denna kontrolluppgift till en icke-kandidat, gärna med någon sorts Non-disclosure-agreement.

  • Jag håller med dig om att styrelsen borde delegerat kontrollen till någon som inte var inblandad i valet, men det finns ingen annan med tillräckligt insyn i det hela. Det är mycket lätt att var efterklok, men ibland måste man förlåta och göra det bättre nästa gång.

 2. Detta är inget att oroa sig för. Det är inte Anna och Rick som bestämmer vilka som till slut som får mest röster, utan vi som deltager i valet.

  Eftersom jag varit med i olika föreningssammanhang så förstår jag att de i partiets ledning är rädda att det skall ”kapas” av olika intressenter, ex-vis av Piratpartiets politiska meningsmotståndare, för att sedan förgöra partiet innifrån. Så gör man när man vill få tyst på meiningsmotståndare, infiltrera dem, och skapa intern splittring.

  That’s hard life, men det är så det går till i politikens värld. Det är bara att öppna närmaste historiebok. Ex-vis SAP’s historia.

  Vi som har drivit de frågor som Piratpartiet driver idag under en mycket längre tid, säger att dessa frågor är mycket större än själva Piratpartiet, och kommer inte kunna gå att stoppa, möjligen bara fördröja. Detta som en vink till de som känner sig träffade av det ovannämnda.

  Heja Piratpartiet! 🙂