EU-valet börjar 7e maj, och idag har SVT Agenda en debatt där partiledarna för riksdagspartierna är inbjudna. Alltså 3 dagar innan förtidsröstningen för EU-valet öppnar tänker public service diskutera höstens riksdagsval.
”Ikväll är det partiledardebatt klockan 20:00 i Agenda inför EU-parlamentsvalet”, berättade en reporter på SVT Rapport. Nyhetsredaktionen är inte ensam om att se kvällens Agenda som en debatt inför EU-parlamentsvalet, även Agenda (genom programchef Eva Landahl) har tidigare sagt att Agenda idag kommer att handla om ekonomi och EU-politik. Och allmänheten vill hellre ha en EU-debatt än en diskution om marginella skillnader i blockens budget-förslag.
”det vore konstigt om inte EU-valet tar en ganska stor plats. I dag presenterade SVT en ny opinionsmätning från Sifo, som visar att Miljöpartiet och Socialdemokraterna går bra, samtidigt som Kristdemokraterna, Centerpartiet och Piratpartiet är på väg att åka ur parlamentet. Gudrun Schymans Feministiskt Initiativ har ökat och når över tre procent, nästan ända fram till KD och C:s nivåer.” – DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg
När allmänheten uppmärksammande att Agenda-redaktionen missat att bjuda in Piratpartiet, som har två folkvalda representanter sittandes i EU-parlamentet, till en debatt som tydligt till stor del kommer att handla om EU-valet, ändrade Agenda-redaktionen presentationen av kvällens program. Formuleringen ”Fyra veckor före EU-valet kommer en av det politiska årets viktigaste händelser” togs helt bort.
Även för fem år sedan fanns det kritik kring hur Agenda anordnade debatt strax innan EU-valet. En ledarskribenten på Svenska Dagbladet skrev att det var dumt prioriterat och ”Kanske inte lika publikdragande, men däremot en, ni vet, publik service. SVT valde i stället att stå över ett tillfälle att sätta valet i fokus och öka valdeltagandet.” En politisk kommentator, också på Svenska Dagbladet, sammanfattade Agendas inställning med ”Välkommen till valrörelsen 2010. Först ska bara ett EU-val klaras av”. Det känns som om Agenda knappast har lärt sig något under dessa fem år.
Agenda säger att även om de tidigare brukade anpassa debatten till samhällssituationen, har de slutat med sådant sedan något år tillbaka. Kanske är det Public Service fel, kanske är det ledningen på Sveriges Television som tycker att riksdagsvalet överskuggar allt annat, kanske vill debattörerna inte möta Piratpartiet. För till skillnad från riksdagspartierna har Piratpartiet levererat på den politik som vi gick till val på.
Detta blir ett utmärkt talande exempel på att SVT precis som större delen av svensk media inte vet hur de ska bevaka, granska och rapportera EU-frågor. Mellan 60-80% av alla frågor som passerar genom riksdagen kommer från EU. Det gör att det i praktiken är svårt att dra hårda skiljelinjer riksdagspolitik och EU-politik när tv-tittarna står i begrepp att gå och rösta i ett EU-val.
– Piratpartiets partiledare Anna Troberg
Det är fegt av Agenda-redaktionen att utesluta Piratpartiet från debatten ikväll. Det är fegt att inte utkräva samma ansvar för vår politik som andra partier ställs inför. Det är fegt av media att inte granska EU-politiken lika omfattande som riksdagspolitiken.
Många väljare har inte nåtts av informationen att det är EU-val i år, att det faktiskt är ett supervalår där det är val till EU-parlamentet, Riksdagen, Landsting samt kommunfullmäktige. Framförallt borde EU-valet och riksdags-valet vara känt i media. Det är synd att inte Public Service har förstått det.
Riksdagen beslutar den 8e maj att stänga ner den egna tidningen Riksdag och Departement eftersom tidningen inte ska konkurrera med övrig medias granskning av riksdagspolitiken. Med anledning av hur Public Service och övrig media sköter granskningen ställer jag mig frågande till det beslutet.
Piratpartiets partiledare Anna Troberg pratar hellre med dig än med åtta försoffade partiledare som verkar trivas med att låta dig tro att EU-valet inte är viktigt.
Uppdatering: Emma ”Opassande” skriver att det bara är teater med motsättningarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna, Henrik ”Hax” skriver att Alliansen och Socialdemokraterna på detta sätt hoppas på att kunna fortsätta ducka för övervakningsfrågorna och Calendrella skriver att SVT vägrar granska Piratpartiet åt väljarna.
Ett svar till “Piratpartiet exkluderas av Public Service”
[…] har tidigare skrivit att allmänheten förväntade sig att partiledarna skulle diskutera EU-valet i Agenda-debatten, i år precis som inför förra EU-valet 2009. Som Rolf Gustavsson skriver i SvD fanns det alla […]