Piratpartiet reagerar – myter och frågor


När jag pratar med vänner och bekanta om politik får jag ofta börja med att förklara olika missuppfattning om Piratpartiet. ”Piratpartiet vill naturligtvis att kreatörer ska få betalt. Piratpartiet står för mycket mer än bara rätten att ta del av kultur. ” Myterna kommer inte från Piratpartiet utan sprids och förstärkts främst av upphovsrättslobbyn.

blogs no cares
52% av Internetanvändarna läser inte bloggar. Eller är det bara lek med siffror?

Många pirater får svara på liknande frågor.

Piratpartiet får också stöd utanför våra egna kretsar.

Naturligtvis är upphovsrättslobbyn rädda. Piratpartiet är för att kreatörer ska få större delen av vinsten från produktförsäljningen, och att de stora bolagen inte ska utnyttja kreatörerna för egen vinnings skull. Upphovsrättslobbyn arbetar åt bolagen även om de säger sig representera kreatörerna.

Vi överhopas med en våg av desinformation från upphovsrättslobbyn och jag tror vi därför har problem att nå ut med vår politik till våra väljare. Vi är tvingade att reagera istället för att agera, istället för att se till att vi är där våra väljare finns väljer upphovsrättslobbyn var vi ska försvara vår politik.

Det är dock massor smickrande att upphovsrättslobbyn lägger ner sådan energi på oss. Det visar att vi faktiskt har ett stort föresprång mot de äldre partierna. Piratpartiet har en politik som vi ställer oss bakom till skillnad från övriga partier. Det vi måste göra nu är att inse att vi faktiskt är mycket större än upphovsrättslobbyn.

Piratpartiet har fler aktörer, fler bloggare, fler samhällsvetare men framförallt tillräckligt många pirater som är insatta i våra fokusområden att vi kan försvara vår politik på de platser upphovsrättslobbyn väljer, debattera med befintliga partier i gammelmedia och fortfarande ha tid över till att möta våra väljare. Vi faller inte i upphovsrättslobbyns käftar. Det här kommer att bli en legendarisk valkampanj.

Piratpartiet har inget problem att klara av upphovsrättslobbyns representanter.

På senaste tiden har upphovsrättslobbyn skapat Netopia där det uttrycks många osanningar särskilt om Piratpartiet. Anna Troberg förtydligar det hela med Dagens Netopia 2: Varför hittar ni på vad vi tycker? där hon förklarar tydliga felaktigheter och vad som är Piratpartiets verkliga åsikter.

Sammanfattningsvis är det följande punkter som Netopia har fel kring.

 • Pirater hjälper kreatörer som vill komma in i den nya tiden.
 • Pirater bloggar på egen bekostnad och tid.
 • Piratpartiet vill uppdatera upphovsrätten för att den ska fungera nu.
 • Upphovsrättsindustrin måste anpassa sig till samtiden, precis som alla andra branscher.
 • Upphovsrättsindustrin monterar ner integriteten för att den står i vägen för deras girighet.
 • Piratpartiet tycker inte att privata ekonomiska intressen ska få begå integritetsövergrepp på vanliga hederliga människor.
 • Pirater tar ofta upp problem som den nya tidens teknik för med sig, men väljer att inte blunda för de fantastiska möjligheter som också förs med.
 • Piratpartiet propagerar inte för stöld. Om man tar en bild av någon är inte det samma sak som att kidnappa personen, eller hur?
 • Pirater skäms inte för att vi med politiska medel försöker hjälpa en föråldrad bransch.
 • Fildelning är ett utmärkt PR-verktyg.
 • Det finns ingen propotionalitet i att ungdomar och andra får hembesök i form av polisrazzior för att de fildelat.
 • Hela piratpartiet är fullt av upphovsmän och kreatörer. Anna är exempelvis författare.
 • Det finns noll och inget som säger att något är sämre för att det finns eller skapas på nätet.
 • Upphovsrätten är överhuvudtaget ingen som helst garanti mot “brister i neutralitet, objektivitet – och kvalitet.”

Jag rekommenderar Annas artiklar om Netopia.

Jag röstar pirat! Vad röstar du?


2 svar till “Piratpartiet reagerar – myter och frågor”