Piratpartiet vill naturligtvis att kreatörer ska få betalt.


Piratpartiet vill naturligtvis att kreatörer ska få betalt. Piratpartiet står för mycket mer än bara rätten att ta del av kultur. Vi vill naturligtvis framförallt att kultur ska vara tillgänglig för alla oavsett vilken inkomst eller vilka föräldrar man har. Det finns dock självklart utrymme för det i ett modernt samhälle. Alla vill generellt göra rätt för sig, om de får. Alla vill generellt belöna det som är värt tiden det tar att belöna.

pirate matrix roflpftw

En diskussion på twitter gällande nedladdning av upphovsrättskyddat material kom snart att gälla att just att kreatören ska få betalt. Jag replikerade med frågan om hur många gånger samma kreatör skulle få betalt för samma sak utan någon annan arbetsinsats.

Om jag jobbar en timma, får jag betalt för den timman. Men vissa kreatörer får betalt för arbetsinsatsen vid tillfället för det, samt för all användning av det skapade, om det kommer ut på ett annat distributionsmedie samt om det sänds via ytterligare distributionskanal. Trots att det fortfarande är exakt samma arbetsinsats som ligger till grund för den extra inkomsten.

Vissa kreatörer kan på så sätt håva in flera tusen gånger vad medelsvensson tjänar på motsvarande arbetsinsats. Och då har jag inte ens kommit in på exempelvis bolagens vinst där de via olika avtal ser till att kreatören får så absolut lite som det går. Artister vinnare på fildelningen som Aftonbladet skrev för ett par år sedan.

Naturligtvis är upphovsrättslobbyn rädda. Piratpartiet är för att kreatörer ska få större delen av vinsten från produktförsäljningen, och att de stora bolagen inte ska utnyttja kreatörerna för egen vinnings skull. Upphovsrättslobbyn arbetar åt bolagen även om de säger sig representera kreatörerna.

Det är massor smickrande att upphovsrättslobbyn lägger ner sådan energi på oss. Det visar att vi faktiskt har ett stort försprång mot de äldre partierna. Piratpartiet har till skillnad från övriga partier en politik som vi ställer oss bakom. Det vi måste göra nu är att inse att vi faktiskt är mycket större än upphovsrättslobbyn.

Lite sammanfattningspunkter från Piratpartiet reagerar – myter och frågor.

 • Pirater hjälper kreatörer som vill komma in i den nya tiden.
 • Pirater bloggar på egen bekostnad och tid.
 • Piratpartiet vill uppdatera upphovsrätten för att den ska fungera nu.
 • Upphovsrättsindustrin måste anpassa sig till samtiden, precis som alla andra branscher.
 • Upphovsrättsindustrin monterar ner integriteten för att den står i vägen för deras girighet.
 • Piratpartiet tycker inte att privata ekonomiska intressen ska få begå integritetsövergrepp på vanliga hederliga människor.
 • Pirater tar ofta upp problem som den nya tidens teknik för med sig, men väljer att inte blunda för de fantastiska möjligheter som också förs med.
 • Piratpartiet propagerar inte för stöld. Om man tar en bild av någon är inte det samma sak som att kidnappa personen, eller hur?
 • Pirater skäms inte för att vi med politiska medel försöker hjälpa en föråldrad bransch.
 • Fildelning är ett utmärkt PR-verktyg.
 • Det finns ingen proportionalitet i att ungdomar och andra får hembesök i form av polisrazzior för att de fildelat.
 • Hela piratpartiet består av upphovsmän och kreatörer. Anna Troberg är exempelvis författare.
 • Det finns noll och inget som säger att något är sämre för att det finns eller skapas på nätet.
 • Upphovsrätten är överhuvudtaget ingen som helst garanti mot “brister i neutralitet, objektivitet – och kvalitet.”

Pingat på Intressant.


Ett svar till “Piratpartiet vill naturligtvis att kreatörer ska få betalt.”