Polis tyckte det var för sent för att förhindra brott – kvinna mördad


Jag vill bli polis. Dock är mitt gymnasiebetyg ett hinder i vägen för att jag ska kunna söka in på Polishögskolan. Samhällskunskap och Historia är för lågt för att jag ska nå upp till grundbehörigheten tyvärr. Oavsett så kanske det är lika bra det, för poliser sliter hund för nästan ingenting. Läs bara kommentarna på Anders Svenssons Bra förändring av polisens arbetstid från 2008.

nattpoliser

Eftersom det bara finns två tider för polisen, dagtid och nattid, innebär det att det finns hög bemanning när brottsligheten är låg och låg bemanning när brottsligheten är hög. För mig som inte är polis verkar det rätt konstigt ur ett samhällsperspektiv, men det finns säkert någon vettig anledning till det. Åtminstone handlar inte polismetodutredningen om något sådant.

En direkt effekt av bemanningen är dock att brottsprioriteringen blir direkt beroende av godtyckliga bedömning. Orsaken till beroendet är att polisen naturligtvis inte kan åka på förebyggande åtgärder om det skulle ske någon mer kritisk händelse. Och beroende på hur många poliser redan är ute på uppdrag kan det alltså bli hinder för övriga poliser att åka iväg.

Rent praktiskt innebär det att när Carla Saado kände sig vara under direkt hot från fadern till hennes barn, ansåg polisen att det kunde vänta till när dagspersonalen var på plats. En bedömning som säkerligen var helt korrekt utifrån de riktlinjer som polisen arbetar efter, men som direkt orsakade att Carla blev mördad. Kan man anmäla den bedömningen till Justitiekanslern?

Det finns de som anser att det är ett bevis på mäns våld mot kvinnor, jag hävdar snarare att polisen behöver mer resurser så att det rent praktiskt blir en 24-timmarsmyndighet (och nu menar jag inte med e-förvaltning). Polisen behövs när brott sker. Varje bedömning som orsakar ett brott är ett misslyckande. Sker det ett dödsfall på grund av ett sådant misslyckande bör det utredas som ett möjligt tjänstefel.

Pingat på Intressant.


5 svar till “Polis tyckte det var för sent för att förhindra brott – kvinna mördad”

 1. Det kan ju hända att det blir protester från exempelvis fackligt håll om man föreslår att poliser företrädesvis ska arbeta nattetid, och framför allt på helger.

  Men du har helt klart en poäng, polisen borde vara tillgänglig när brott begås, och det är inte rimligt att människor dör för att resurser är felaktigt fördelade.

  • Så facket ska sätta gränser för vilka insatser som är lämpliga att göra? Har facket i så fall intresse av att lösa brott, eller att tjäna så mycket pengar på brotten som möjligt? Vore inte det sistnämnda i sig själv brottsligt?

   • Jag försvarar inte en sådan inställning, jag konstaterar bara att folk inte vill jobba kvällar och helger och att facket sannolikt kommer att försvara sina medlemmars intressen. Sad but true.

    Det hindrar inte oss andra från att bilda opinion i den andra riktningen, som du gör.

 2. Helger,nätter eller whatever.

  Vad tusan har det för betydelse för alla som inte bor i Sthlm eller andra liknande metropoler?

  Här, alltså på alla andra ställen finns det inga poliser!

  Om dom inte finns på dagtid,natt eller helger är totalt egalt…dom finns ju inte överhuvudtaget!

  Ska du bli misshandlad så se till att bli det i en storstad på kontorstid.

  Farbror blå har sen länge åtminstone på landet blivit, nåt som man bara läser om i tidningen.

  Visst, som i dom flesta fall, ett dygn EFTER att nåt inträffat, mördats eller vad tusan som helst kommer Farbror blå…o det sen skrivs det i tidningarna som om Farbror blå funnits där hela tiden…men det har dom inte, dom har ju fullt upp med att jag dom som åker 14 kilometer för fort på våra väger.

  DET är det viktigaste ju….

  Ha det
  Jan

  • Du har helt rätt, naturligtvis ska det finnas polis tillgänglig först och främst. I andra hand är det viktigt när polisen är här.
   De senaste åren har det lagts så många sparkrav på polisen att det inte funnits något annat val än att dra in antalet poliskontor, för att så att säga effektivisera polisens arbete. Det innebär i vardagliget tal att polisen prioriterar områden där det sker många brott, och låter övriga områden bli en siffra i statistiken.