PP gör historia – 6 månader kvar


”Om sex månader är det val, så för att vara lite positiv tänkte jag komplettera min dystopi från i förrgår med bilden av en framtid under förbättring. Inte en utopi, det kräver lite väl många mandatperioder innan vi är där, men några stora kliv åt rätt håll.” – Jan-Olof om Oktober 2010

Under förhandlingarna drog MP plötsligt tillbaka sitt stöd för S.

MP, C, PP och FP lade istället fram ett förslag om att bilda en minoritetsregering, och då plötsligt ett antal ledamöter från S, V och M väljer att bli politiska vildar och röstar för går förslaget helt oväntat igenom. MP får en mycket bättre deal på detta sätt än vad S någonsin erbjudit, C och FP hade annars inte fått vara med i regering och PP nöjde sig med en enda ministerpost, den som justitieminster.

Kör över tvåpartisystemet

Genom att slå upp de befintliga blocken och följa det som är ideologiskt korrekt för varje parti skapas en unik situation i och med att vi har två stora oppositionspartier som genom samarbete eller avsaknad av samarbe fortfarande kan driva mycket stora frågor. Genom att regeringen får tillgång till deras förhoppningsvis insatta kritik och åsikter skapas en helhet som saknas under tvåpartisystem och blockpolitik.

”I allmänhet uppkommer ett tvåpartisystem då landets konstitution gynnar större partier, så att små partier har svårt att bli livskraftiga. I många länder, däribland Sverige, finns ett blocksystem som liknar tvåpartisystemet i och med att väljaren främst måste ta ställning till ett av två partiblock.” – Tvåpartisystem – Wikipedia

”Blockpolitik kan sägas vara en form av flerpartisystem som till karaktären liknar ett tvåpartisystem. Även om det finns flera etablerade partier i parlamentet, finns det i mångas ögon bara två regeringsalternativ, eftersom man oavsett valutgång på förhand vet vilka partier som kan tänkas samarbeta med varandra.” – Blockpolitik – Wikipedia

Att skapa en minioritetsregering på sådant sätt kan anses vara politisk taktik på hög nivå, särskilt som de som bildat minioritetsregeringen får mycket bättre genomslag för deras ideologi än om de varit kvar inom respektive block.

En sådan minioritetsregering skulle ge en frihet till de i dagsläget rätt begränsade ideologierna samt ge mycket intressanta riksdagsdiskussioner.

Intressant?


Vill förövrigt lyfta Projekt 500 bäckar små, Opassande Emmas Näe hörrni, nu får ni ta och kamma till er, Göran Widhams En av 500 bäckar, Signe Rocklins Projekt 500 bäckar små samt Scaber Nestor som påtalar att även ickepirater kan hjälpa Piratpartist.

mitt bidrag till den saknade halvmiljonen till Piratpartiets valrörelse i 500 små steg

6 svar till “PP gör historia – 6 månader kvar”

  1. Ja, det kanske skulle fungera. Lite omrörning i grytan blir det i alla fall. Ut med det gamla, in med det nya.

    • En minioritetsregering, exempelvis den med Folkpartiet 1978, är alltid en speciell situation. Varje omröstning kan innebära en misstroendevotum. Det innebär att man får en situation där riksdagen får mer beslutandemöjlighet över riksdagen, och förhoppningsvis också bättre transparans än vi har haft det under de senaste åren.

  2. […] Som jag sagt tidigare kommer det att bli ett episkt val. Piratpartiet ställer upp med aktuella frågor i många kommuner och landsting, samtidigt som vi fortsätter med våra fokusfrågor som övriga partier precis börjat ta upp. Samhället bevisar om och om igen att Piratpartiet behövs i riksdagen. Jag hör från taxichaufförer, barnskötare, oroliga föräldrar, industriarbetare och många andra hur de inte längre känner igen sig i deras tidigare politiska representanter. Oavsett om de tidigare röstat på det röda blocket eller på det blåa anser många att det är samma tråkiga politik som förs, oavsett om justitieministern heter Bodström eller Ask. Jag hoppas fortfarande på att nästa justitieminster blir en piratpartist. […]