Radiotjänsts tolkning gör miljonvinster till Public Service


Radiotjänst i Kiruna har tolkat reglerna som att de fria internetsändningarna är ”en sändning som samtidigt och utan särskild begäran är tillgänglig för vem som helst”. DNs Mobilägare tvingas betala

Enligt Dagens Nyheter och Metro har 4000 fler hushåll än beräknat anmält tv-innehav i februari, efter att Radiotjänst ändrat sin tolkning till att alla smartphones, surfplattor, dator och liknande utrustning också ska räknas som Tv-mottagare, oavsett om man kan se på TV-utsändningar med utrustningen eller ej.

Jag anser att Radiotjänst gör en tolkning som inte har stöd i lag och praxis. De får i och med tolkningen bättre möjlighet att sätta press på de enskilda hushållen. Troligtvis är det regeringen som får skulden för tolkningen som Radiotjänst gör, för Radiotjänsts personal hänvisar till lagen. Regeringen som uttryckligen förklarade att just begreppet tv-mottagare behöver utredas ytterligare innan någon bredare tolkning införs i lag.

Radiotjänsts tolkning är ännu inte prövad i domstol och det finns alltså en risk att Radiotjänst blir återbetalningsskyldig om de har fel. Förövrigt anser jag att Public Service borde finansieras via skatt istället.

 


Ett svar till “Radiotjänsts tolkning gör miljonvinster till Public Service”

  1. Det räcker inte att man har en dator. Man måste ha rätt programvaror installerade för att kunna se på SVTplay!
    Det finns ju datorer i de flesta elektriska utrustningar och jag har inte hört talas om någon som kan se på SVTplay på sin moderna tvättmaskin.