Såklart Piratpartiet har en chans i Riksdagen


svd-artikel

En kompis frågade mig idag om jag trodde att Piratpartiet har en chans att komma in i riksdagen, och jag sa precis som jag har sagt hela sommaren: Såklart vi kommer in i Riksdagen om de blockbundna partierna fortsätter som de gjort hittills i år. I opinionsmätningar ligger vi dåligt till, men det har vi gjort förr och jag misstänker att det är ett strukturellt problem i hur opinionsmätningarna utförs. Om man uteslutande använder sig av fasta telefoni-nätet kommer man att missa de moderna människor som inte har trådbunden telefoni. Många av unga vuxna (fina ord som betyder samma sak som förstagångsväljare) har enbart mobiltelefon och väldigt många andra vuxna har ett så aktivt liv att de aldrig är hemma, oavsett om de har ett fastnätsnummer eller ej. Många av de som har fastnätsnummer använder istället IP-telefoni från leverantörer som inte lämnar nummerinformation till SCB och alltså inte heller ingår i undersökningsunderlaget. Så även om man naturligtvis kan läsa opinionsmätningar så har det inte mycket med verklighetens folk att göra.

Men nog om mig, nu tänker jag lämna över ordet till Markus ”LAKE” Berglund (centerpartist) och Henrik Brändén (socialdemokrat) som tillsammans skrivit ”Vi värnar integriteten” på SvDs Brännpunkt: ”Vi kan inte rösta på våra vanliga partier i årets riksdagsval. Henrik Brändén, före detta socialdemokrat, och Markus Berglund, centerpartist, uppmanar alla som värnar för integriteten att i stället rösta på Piratpartiet.” Läs artikeln. Inse faktum. Piratpartiet måste komma in i Riksdagen.

Kombinationen av Ipred-lagen, FRA-lagen och datalagringsdirektivet skrämmer oss mycket. En stor majoritet av dagens unga pratar nämligen med sina vänner över skype och chatsajter via internet, inte på caféer eller i telefon. De skickar sina brev elektroniskt, inte genom postverket. Många av dem låter dagböcker, dikter och annat privat skrivande ligga på externa servrar, som de kommer åt genom nätet.

Den nuvarande övervakningen av internet innebär därmed för dagens ungdomar exakt samma sak som det för trettio år sedan hade betytt ifall det satt mikrofoner under borden på stadens alla caféer, telefonerna var avlyssnade, alla brev kunde sprättas och agenter från musik- och bokförlagen när som helst kunde komma och begära att få rota genom folks väskor.

Detta tvingar oss som tycker att integritet är viktigt att fråga oss om de skillnader vi efter de senaste årens övningar i triangulering fortfarande kan urskilja mellan Mona och Fredrik, mellan Alliansen och de Rödgröna, är större och viktigare än frågorna om personlig integritet. För oss har det valet varit smärtsamt men ändå uppenbart. Vi säger: Rösta på Piratpartiet i årets riksdagsval.

Bloggosfären om artikeln: Lake själv ”Jag på SvD Brännpunkt – ”Vi värnar integriteten”, därför röstar vi Pirat”, Henrik lämnar (s) för Piratpartiet, Qeruiem skriver om hur lysande artikeln är, Scaber Nestor skriver om hur Lake och Bränden uppmanar sossar och centerpartister att rösta på Piratpartiet, Magnihasa skriver Awesome, Patrik berömmer Lake, Anders Lindbäck skriver om självuppfyllande profetior

Intressant?


2 svar till “Såklart Piratpartiet har en chans i Riksdagen”