SEO som argumentationsteknik


Jag skrev ett inlägg om sökmotorsoptimering för några år sedan där jag bland annat föreslog användandet av Fangs och P3P.

google-beskrivning

Sökmotorer ser enbart en text-version av din hemsida och tar bort även JavaScript och kommentarer. Det fokuseras alltså på den texten som syns på sidan för att få en korrekt representation om vad besökaren kan tänkas vara intresserad för. Om man därför gör sidan bättre anpassad för användande av textläsare och andra verktyg som normalt används av de med synsvårigheter, exempelvis Braille-terminal som blinda kan använda, förbättrar man även möjligheten för sökmotorer att indexera sidan. Undvik helt att använda table för annat än just tabeller (listningar), istället bör CSS används. W3C har sammanställt en hel del riktlinjer om just användarvänlighet som de kallar för Web Accessibility Initiative (WAI).

Om du använder Firefox finns dessutom tillägget Fangs som försöker presentera sidan som en textläsare skulle se den.

Genom att använda Fangs får man också en uppfattning om vilka ändringar man behöver göra för att uppfylla Section 508 (en amerikansk lag om att man ska ta hänsyn till funktionshinder även på webbplatser). Att göra sidan lättare att indexeras för Google, MSN och andra sökmotorer är till stor del att också göra sidan enklare för besökare.

Tycker man besökare bara är jobbigt kan man istället läsa 7 tips för att inte rankas högre på sökmotorerna. Annars är en webbkurs bättre eller kanske att anlita en seokonsult.


Att använda sökmotorsoptimering som argumentationsteknik innebär att man bland annat använder ovanstående till att lyfta ens egna sida med argument för att den ska komma före konkurrentens sida. Exempelvis Sverigedemokraterna.de använder just sådana knep. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Enligt Zetterman, Solguru, Adam och Simon Nyström skriver bra om detta och jag kan alltså fokusera på själva argumentationstekniken.

När man har en aktivt uppdaterad blogg vänder man sökmotorsoptimering helt upp och ner eftersom sökmotorerna började med att indexera statiska sidor som inte förändrades under lång tid.

Normalt fokuserar sökmotorsoptimering på att sidan ska ha föränderligt och uppdaterat innehåll och det har företag normalt problem med eftersom de vill att sidan ska presentera produkter som kanske inte har så mycket uppdatering. Företagare behöver också fokusera på att arbeta och inte skriva dagbok. När man har en aktiv uppdaterad blogg får man det automagiskt, oavsett om man använder bloggen som en dagbok (fast utan hemlisar) eller som en uppdaterad berättelse. Det räcker med några minuters uppdatering per dag för att man ska få mycket större sökmotorsfokusering, ett företag kan exempelvis berätta om hur härligt det är att få prata med många kunder (specifiera gärna antalet) samt hur många produkter man har sålt för att göra att besökaren får mer inblick i företaget och på så sätt ökar intresset för företaget. Man kan också skriva om sådant som är relaterat till ens produkter eller branschen. Det gör också att kunderna snabbare får information om viktiga händelser och det man faktiskt vill uppmärksamma.

Bloggandet är att likna vid att använda både små lappar i klassrummet och att använda en megafon på stora torget. Bloggandet ger en bra kraft att användas just som argumentationsteknik på Internet.

Sökmotorerna försöker att uppdatera deras algoritmer för att lyfta de sidor som besökarna faktiskt vill läsa, och det gör de med hjälp av att försöka bedöma relevansen hos sidan genom att ta hänsyn till de sidor som länkar till sidan. Om man alltså länkar till relaterade sidor (oavsett om det är hos konkurrenter, kunder eller andra) får man starkare lyft än om man enbart försöker hålla allt för sig själv.

Intressant?


Relaterat är naturligtvis kommunikationen i textbaserade medier.


3 svar till “SEO som argumentationsteknik”