Subtila hot – fascism och despotism


En kompis bad mig ta upp en jättegammal kampanjfilm som finns på Internet eftersom den på 11 minuter förklarar skillnaden mellan demokrati och despotism.

Young people can not be trusted to form their own opinions. 07:00

Christian Engström, Pirate MEP

Vad får man fram om man skulle jämföra de senaste tio årens förändringar (under Socialdemokratiskt och Moderatiskt styre) i Sverige med vad som beskrivs i kampanjfilmen?

 • Är Respekten begränsad till olika grupper? Nej inte än, men däremot är bland annat ungdomar, sjuka och arbetslösa nästintill kallade för att vara kriminella och det innebär att respekten tas ifrån dem så vi har åtminstone närmat oss Despotism.
 • Är Makten begränsad till några få personer? Nej men Fredrik Reinfeldt tvingade i princip igenom ett lagändringsförslag som få förstod så vi har åtminstone närmat oss Despotism.
 • Är Pengarna fördelad till några få grupper? Nej, men löneklyftorna fortsätter att öka, utsatta grupper får gradvis mindre rörelsemöjlighet och antalet markägare minskas så vi riskerar att närma oss en situation som kan skapa Despotism.
 • Är några Informationskanaler kontrollerad av några få personer? Nej, men det förs en debatt för att få exempelvis Internet kontrollerat/censurerat som kan innebära att vissa mediakanaler också blir kontrollerade och ökande möjlighet för Despotism.


Lite politikerförakt kanske faktiskt är sunt
under rådande omständigheter.

Förövrigt kan elever ibland sammanfatta Internet bättre än deras lärare.

<lärare> Frågan på provet var: ”Beskriv följande typer av kluster och vad de används till: b) Fail-Over”.
<lärare> Eleven svarade:
<lärare> ”Exempel: piratebay.org har ett kluster med webbservrar. En av dessa servrar brinner upp en kväll då Anakata druckit för mycket whisky och häller alkohol i serverrummet. Genast känner klustret av att servern är död och omdirigerar all trafik till en annan, nykter, server.”


Övriga nyheter

Att lagstifta i enskilda avtal är normalt inte accepterat, men det går att gå runt om man har kontakter.

Notera att Politometern släpper politiska blogglistorna under veckan.

Thomas ber om assistans att lyfta uppgiften att när the big four säger kreatör menar de kreatörer som har avtal med just the big four, övriga artister får naturligtvis ingen ersättning.

En av centerns stockholmskandidater försöker framstå som FRAdric.


7 svar till “Subtila hot – fascism och despotism”

 1. På punkt #2 tror jag faktiskt makten bakom kulisserna är fördelad på ett relativt litet antal personer.

  Men den sista punkten är den där Sverige och EU hamnar lägst i mitt tycke. Massmedia styrs faktiskt av några få personer. Lobbygrupper bombarderar telegrambyråer, som TT, Reuters och AFP och där sitter en relativt liten grupp och väljer ut vilka telegram som ska gå vidare till massmedia. En andra gallring sker på redaktionerna efter vad de tror säljer. Grävande journalister är ovanliga på den moderna redaktionen. En och annan frilansare, som Maciej Zaremba, kan leverera. Annars är det mest klistra in från telegram och eventuellt formulera om några meningar som gäller.

  Det finns också oskrivna regler för hur den andra gallringen ska gå till. Sådana frågor diskuteras hos publicistklubben (PK), där press, radio och TV ingår. Förkortningen PK skrivs därför ibland skämtsamt som Politiskt Korrekt. Jag rekommenderar för övrigt radioprogrammet medierna som tar upp sådana frågor.

  Den nya ”bloggosfären” har skrämt slag på de gamla maktstrukturerna. De vet inte hur de ska hantera internet. Att låta information flöda fritt utan kontroll är helt främmande för dessa människor. Det är däför vi ser dessa, närmast komiska, försök till att begränsa friheten på internet.

 2. Gallefoss vs Timbaland – Newsflash…

  Due to international and Internetional demand, which I hereby respectfully acknowledge, this will be my first blog-post written in English. My initial post about the injustice towards Glenn Rune Gallefoss was very well received and got a lot of at……