Supervalåret 2014, det vet alla förutom SVT


valen 2014Många väljare har inte nåtts av informationen att det är EU-val i år, att det faktiskt är ett supervalår där det är val till EU-parlamentet, Riksdagen, Landsting samt kommunfullmäktige. Framförallt borde EU-valet och riksdags-valet vara känt i media. Det är synd att inte Public Service (framförallt Svt Agenda) har förstått det.

EU-valet börjar den 7e maj, och tre dagar innan har SVT Agenda en debatt där partiledarna för riksdagspartierna är inbjudna. Alltså 3 dagar innan förtidsröstningen för EU-valet öppnar tänker public service diskutera riksdagsvalet i höst. Nu är det ju så att i lördags, när SVT annonserade om debatten, sa SVT att de skulle diskutera EU-politik, men de har ändrat den informationen efter frågor varför inte Piratpartiet blev inbjudet. EU-valet gick från att vara en tydlig avsikt, till att inte alls finnas med just i den informationen.

SVT agenda v1 och v2

SVT verkar anse att det är bättre att verka okunnigt i valsammanhang än att bjuda in Piratpartiet. Public service anser att det är bättre att diskutera marginella skillnader i blockens budget-förslag än att diskutera vad partierna vill göra i Sverige och i världen. 60-80% av alla frågor som passerar genom riksdagen kommer från EU, det vet alla förutom SVT tydligen.

Hur ärligt är då SVT Agenda med deras anledning till att de ändrade beskrivning av debatten? Vad sägs om rent oärligt! Under dagen har det gått ut ett antal identiska svar på allmänhetens frågor, som har följande politiskt korrekta formuleringar.

Partier som sitter i det parlament dit det ska väljas nya ledamöter deltar i dessa debatter.

Vad gäller partiledardebatten som äger rum i Agenda 4 maj kommer det inte att deltaga någon representant från Piratpartiet eftersom partiet inte är representerat i Sveriges riksdag. Det är en allmänpolitisk debatt där en del kommer att handla om Europapolitik, men då med utgångspunkt i det svenska riksdagsarbetet.

3 dagar innan förtidsröstningen öppnar inför EU-valet håller Agenda en debatt som Piratpartiet inte är välkommet att deltaga i,  partiet är enbart inbjudna till slutdebatten som sker tre veckor in i förtidsröstningen? Trots att debatten 4 maj enligt vad Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter, berättar för Aftonbladet 2013-11-25 ”kommer handla om ekonomi och europafrågor”.

Eller är det så att SVT vill sabotera det kampanjarbete som lagts ner inför EU-valet och få över diskussionen på riksdagspolitik? Att cementera den allmänna uppfattningen att EU inte påverkar politiken i Sverige? Att i förlängningen sprida desinformation om att exempelvis miljöfrågorna (samt vargfrågan) inte påverkas av beslut på EU-nivå? Har public service gått från att vara opolitisk till att sprida felaktigheter?

För mig är det självklart att Piratpartiet som har fler mandat i EU-parlamentet än flera av riksdagspartierna självklart borde vara med i en debatt som börjar tre dagar innan förtidsröstningen öppnar för EU-valet.

Kanske har personerna rätt, som säger att public service spelat ut sin roll som opartisk nyhets- och samhällsprogramförmedlare. Kanske är det dags att lägga ner SVT.

 


Ett svar till “Supervalåret 2014, det vet alla förutom SVT”

  1. Varför bry sig så mycket om vad statens TV gör? Det finns inget intressant att se eller lära där. Att de alltid agerar Husbondens Röst, oavsett det är röda eller blåa regeringar torde inte vara obekant för någon. Det är nämligen de röda eller blåa regeringarna som tillsätter cheferna i SVT.

    Partiledardebatten är förutsägbar, de kommer att maximera sina floskel-generatorer. Vill man verkligen ha en uppfattning kring var partiledarna står i olika politiska frågor, skall man istället se vad de lovade i förra valet, och hur utfallet senare blev.

    Menar vi allvar med att ha en ”fristående public service” radio-TV, så skall styrelsen i SVT/SR/UR röstas fram direkt av oss medborgare i samband med riksdagsvalet.