Terrorism att dela med sig av kultur


Homeland Security

Idag klockan 9:35 fick jag meddelandet att en person i Akalla blev utsatt av husrannsakan av fyra poliser. Poliserna tog samtliga datorer och har hållit första förhöret i köket (utan försvarare närvarande) med personen i morgonrock. Såvitt jag förstår gäller husrannsakan misstanke om upphovsrättsintrång.

Det är troligtvis relaterat till IFPIs mass-anmälningar mot DC-hubbar.

VLT anger att man lagt upp musikfiler på DC-hubbar och det är felaktigt eftersom man enbart tillgängliggör filerna som man har lokalt på datorn. Ingen lagring sker på en DC-hubb utan det är endast informationsutbyte. Samma felaktiga information har Aftonbladet.

SvD har sammantaget mer rätt och skriver i deras faktaruta:

DC-hub är tillsammans med bit torrent den vanligaste typen av fildelningsnätverk i Sverige. Den som vill få tag i en låt skickar en förfrågan till DC-hubben, som likt en telefonväxel skickar vidare förfrågan till alla som är uppkopplade mot nätverket.

För att ta reda på om en DC-hub sprider olagligt material kopplar Ifpi upp sig mot hubben och tar reda på dess ip-adress.

Källa:Ifpi

Som synes är informationen helt och hållet från IFPI som enligt Daniel Johansson är bland de organisationer som tjänar de stora pengarna.

DC-hubb är en chatt-server där huvudsyftet är just att dela med sig av filer och ofta är det just kultur som delas. Det stämmer att frågor skickas till hubben som vidaresänder till samtliga vid den tidpunkten anslutna användare och sammanställer resultatet tillbaka till den som frågat. Jämförelsen med en telefonväxel verkar dock vara gjord av någon som inte vet hur tekniken faktisk fungerar, då jag inte känner till någon telefonväxel som fungerar genom att fråga samtliga anslutna telefoner/enheter om de vill ta emot ett samtal. Det som däremot är en likhet med en telefonväxel är att frågorna och sammanställningen som går genom växeln eller hubben inte borde ge brottsansvar för innehavaren av telefonväxeln eller hubben.

Rick Falkvinge sammanfattar det bäst:

Jag fick ett samtal imorse från en kille i Akalla som precis hade blivit utsatt för en husrannsakan, misstänkt för upphovsrättsintrång. Det som var intressant var mer i detalj hur den gick till, för det har inte kommit fram genom Lobbyns pressmeddelanden. Och undra fan på det.
Det började med att han blev väckt av fyra poliser som kom in och tog hans datorer. Misstänkt för vad? Ja, spridande av kultur. Som om det vore något omoraliskt. Medan han fortfarande är nyvaken, och utan att han ens får ta på sig kläder, så sätter sig fyra poliser med honom i ett förhör direkt i hans hem. Fyra aggressiva poliser mot en yrvaken människa i morgonrock. Utan försvarare.
Så här behandlar man fan inte medborgare. Inte ens medborgare som är misstänkta för brott.

Anna Troberg, Jacob Dexe och Full Mental Straightjacket skriver också om samma sak.

Jag ber media som vill följa upp gällande polisernas agerande att kontakta Rick Falkvinge.


Ett svar till “Terrorism att dela med sig av kultur”