Vad skulle du göra om du blev utsatt för hot?


De senaste dagarna har jag hört alldeles för mycket frågor om varför Piratpartiet vek sig för Rättighetsalliansen. Vissa har till och med slutat tro på Piratpartiets politikgrund av detta. Av för mig helt felaktiga skäl.

Piratpartiet har inte vikit sig för Rättighetsalliansen. The Pirate Bay flyttade sin access för att plocka bort ett stort hot mot de personer som helt ideellt lägger ner massor med engagemang åt Piratpartiet, det handlar inte om att på något sätt ge upp kampen om upphovsrätten. Vi fortsätter att påverka på precis samma villkor som tidigare.

Självklart firar Rättighetsalliansen att The Pirate Bay flyttat sin Internet-access, det är vad jag skulle göra. Rättighetsalliansen uppdragsgivare förstår inte bättre och då kan man alltid fira.  Man behöver vara Internaut för att förstå att det är en purrhusseger, att det som har hänt varken påverkar The Pirate Bay, Piratpartiet eller kulturälskares vilja att dela kultur med varandra.

Nu tänker jag inte på något sätt anse mig veta Piratpartiets nuvarande strategi, men vi har alltid vetat om att det var möjligt att någon representant för upphovsrättsorganisationen skulle utnyttja de möjligheter som upphovsrättsen ger. Särskilt de maffiametoder som lagstiftaren öppnat för.

Hotet heter vite. Vite är ett rättsligt begrepp som innebär stor kostnad om man säger emot en domstol. Det hanteras snabbt, ungefär som rättegångar i amerikanska tvserier. Vitet är ofta på miljonbelopp och precis som Rättighetsalliansen skriver i sitt varningsbrev kan även ställföreträdande utsättas för ekonomisk risk. Det är något som vi inte kan tillåta.

Those skilled at making the enemy move do so by creating a situation to which he must conform; they entice him with something he is certain to take, and with lures of ostensible profit they await him in strength. Sun Tzu – The Art of War

”Piratpartiet finns inte till för att mata upphovsrättsindustrin med martyrer. Vi finns till för att skapa långsiktig politisk förändring som innebär att upphovsrättsindustrin i framtiden inte ska tillåtas att hota företag, organisationer och enskilda individer till tystnad med vårt gemensamma rättsväsende som slagträ.” skriver partiledare Anna Troberg.

Vad skulle du själv göra om du blev utsatt för direkt hot? För det är du som är utsatt för hot. Oavsett om du är internetleverantör, politiskt aktiv eller bara gillar kultur är målet varken en sökmotor eller en mellanhand utan just din användning av Internet.

Eftersom Piratpartiet behövs och valet egentligen handlar om pest eller kolera, förtjänar de inget annat än respekt, skriver Emma. Piratpartiet behöver ditt stöd nu mer än någonsin. Har du minsta lilla oro för den auktoritära riktning svensk politik rör sig mot, visa det och ge oss ditt stöd, alldeles oavsett det val partiet nu ställts inför.

Lita på Piratpartiets styrelse, de vet vad de håller på med. Jag är inte själv med i styrelsen längre men jag ställer mig bakom Piratpartiets agerande i den här situationen precis som i många andra. Var försiktiga med att lyssna på de som baktalar Piratpartiets agerande. De skadar mer än de hjälper, trots att de troligtvis tror att de hjälper.

Piratpartiet överväger att anmäla Rättighetsalliansen för olaga hot, det funderar jag själv på att göra. Maffiametoder måste både ifrågasättas och bestridas när de uppkommer. Ignorerar man det kommer det bara bli värre för nästa person.

”Vi ska välja våra strider väl, tänka långsiktigt, arbeta tillsammans och “live to fight another day”. Det är exakt vad vi gjort de senaste dagarna och det är det som kommer att ge oss den slutgiltiga segern.” skriver partiledare Anna Troberg som förövrigt skrivit läsvärda Vi ska inte mata upphovsrättsindustrin med martyrer, vi ska vinna krigetFAQ 1: “Har Piratpartiet vikit sig?”FAQ 2: “Vi har ju rätt! Självklart skulle vi vinna i rätten!” samt FAQ 3: “Rättsliga motåtgärder? Hey, what?” om ämnet.

Min strid för en bättre och mer modern upphovsrätt fortsätter. Du är välkommen att följa mig och Piratpartiet om du vill, för det behövs verkligen. Vi behöver prata upphovsrätt överallt. Börja med att länka hit.


4 svar till “Vad skulle du göra om du blev utsatt för hot?”

 1. Bra och tankvärd post. Men den innehåller ett fel, eller en onyanserad bild. PP och dess styrelse hotas inte främst av vite. De hotas av en civilrättslig process om medhjälp till upphovsrättsbrott.

  • Det största hotet mot en mellanhand, som Piratpartiet i det här fallet, är vitesrisken.
   Om Rättighetsalliansen verkligen hade ansett att The Pirate Bay var brottslig så kan de fortfarande gå till domstol eftersom vi då har hjälpt dem under hela den tiden som vi levererat förbindelsen. Det är fakta. Vitesdelen har nu undvikits.

   Och föredetta Antipiratbyrån kommer inte att gå vidare eftersom de inte kan visa på att The Pirate Bay varit olaglig under tiden som Piratpartiet har levererat förbindelsen.

 2. Nelson Mandela. Mahatma Gandhi. Vaclav Havel. Aung San Suu Kyi.

  Vad har dessa fyra historiska världsförbättrare gemensamt?

  De offrade delar av sitt liv, sin hälsa och sin frihet.
  De gick i fängelse, fängelse, fängelse respektive husarrest.

  De satte kampen för demokratin före sig själva.

  Tre av dem blev historiska statsmän när de kom ut
  Den fjärde håller på att bli det i Burma.

  Det finns ingenting som är värt mer respekt än en politiker som i praktisk handling visar att hen är beredd att offra sin egen kropp för sina medmänniskor och demokratin.

  Piratpartiet Sverige vågade inte ens göra det i grupp. Jag hade gått med i partiet igen om ni tagit fighten i domstol. Nu känner jag istället att ni i den nuvarande styrelsen bara är patetisk övre medelklass som vill ha ordet ”partistyrelseledamot” på CV:et inför framtiden…

  • Risken för domstol finns kvar. Att Piratpartiet har undröjt risken för vite innebär inte att det underliggande hotet har försvunnit.