Vänsterpartiets demens


pp

Igår skrev jag om varför personer som normalt röstar på Vänsterpartiet i vissa fall borde överväga att rösta på Piratpartiet. Tyvärr var jag alldeles för stressad när jag skrev inlägget och glömde bort att lyfta fram de starkaste argument jag har för att vänsterpartister ska rösta på Piratpartiet istället.

Vänsterpartiet bildades (som jag skrev igår) från socialdemokraterna, som de då anklagade för att vara förrädare från den idiologiska vänsterpolitiken. Idag är det svårt att se var vänsterpartiets politik slutar och blockets överenskommelser tar vid. Vänsterideologin har man sedan länge lagt på hyllan. Det har gått så långt så att Moderaterna hävdar sig vara det enda arbetarpartiet. Om man, som vänsterpartist, fortfarande tror på demokrati och integritet borde man alltså rösta på Piratpartiet som driver just dessa frågor som icke förhandlingsbara fokusfrågor inför riksdagsvalet 2010.

Det känns dock lite fel att förklara varför vänsterpartister ska rösta på Piratpartiet. Vänsterpartiet behöver alla röster de kan få för att finnas kvar i riksdagen, trots att de blint följer Socialdemokraternas blockpiska. Piratpartiet som ställer upp för de utsatta och svaga i samhället anser ju att även småpartierna ska värnas. Men jag tänker inte försvara Vänsterpartiet mer än så. Många vänsterpartister tvekar idag på att lägga sin röst på Vänsterpartiet och istället för att ligga på soffan eller lägga sin röst på en rödgrön majoritet föreslår jag att man lägger sin röst på Piratpartiet som fortfarande hävdar att demokrati och integritet är viktiga.

Piratpartiet har inte förhandlat med några partier innan valet om vad vi ska stå för. Piratpartiet står för det vi själva anser är viktiga. Vi förhandlar efter valet baserat på den situation som då förekommer. Vi kommer att driva våra frågor i en vågmästarroll.

Det är naturligtvis inte säkert att vi kommer att samarbeta med Vänsterpartiet. Det är inte ens klart att Vänsterpartiet kommer att ingå i riksdagen efter den 19e september. När vi kliver fram till förhandlingsbordet kommer det att vara klart vilka vi kommer att förhandla med och då kommer vi att lägga fram två listor till alla förhandlingspartner, en svart med våra fokusfrågor (som inte går att förhandla om), och en lila som mer kan räknas som en poänglista. Ju fler punkter som uppfylls ju högre poäng har det partiet. Förhandlingen kommer att göras med stor transparans, precis som allt annat som vi gör i Piratpartiet.

Vi har inte en lika bred politik som Vänsterpartiet och Vänsterpartiet tar upp flera frågor som Piratpartiet anser är irrelevanta utifrån en demokrati- och integritetssynpunkt. Vill man rösta på demokrati och integritet finns det idag bara ett alternativ och det är Piratpartiet.

Rösta på Piratpartiet om du anser att demokrati och integritet är viktigt!

(Ping till några av de bloggar jag tog upp igår.)
Är du vänsterpartist och åtminstone anser att

Intressant?


7 svar till “Vänsterpartiets demens”

 1. Allt gott om Piratpartiet…men…

  ..eftersom Piratpartiet vaegrat valsamverkan och riskerar att hamna under 4% aer det riskabelt foer en vaensterpartist att roesta PP.

  Ett laempligare val vore givetvis att Piratpartiet och Vaensterpartiet och miljoepartiet och Feministiskt Initiativ, Aktiv Demokrati etc etc. valsamverkade demokratiskt eller att Piratpartiet typ valde in haelften vaensterfolk och haelften hoegerfolk i riksdagen i demokratiska andelar.
  ..och/eller.. att medlemmarna kunde avgoera saker mer direktdemokratiskt inom partiet.

  Taktiken att foersoeka blanda sig i sakfraagor nu med redan vald taktik med endast en sakfraaga aer inte riktigt trovaerdig. Jag anser att det gaatt troll i den taktiken. Den funkar ju uppenbarligen inte.

  …tycker jag.

  • Ett samarbete mellan just ideologiska småpartier för att skapa en motpol till Moderaterna och Socialdemokraterna tycker jag låter som en mycket tilltalande idé rent principiellt. Istället för ett två-parti-system skulle vi få ett tre-parti-system och det innebär en större folklig medverkan. Det som talar emot ett sådant samarbete är att småpartierna håller block-samarbetet som viktigare än deras egna ideologi oavsett vad deras egna väljare tycker.